
Kochani zachęcamy Was do spędzenia wolnego czasu z dzieckiem również w kuchni. To wspaniałe miejsce które zapewni Waszym pociechom wspaniałą zabawę, ale również uczy nasze dzieci wielu rzeczy tj.
- Współdziałania i współodpowiedzialności, sprawia, że dziecko jest dumne i szczęśliwe, bo zostało dopuszczone do pracy przypisanej dorosłym, a przy okazji może zrobić coś, co sprawi przyjemność bliskim.
- Zasad żywieniowych. Można opowiadać o jaskrawych kolorach warzyw i o tym, iż oznacza to, że posiadają wiele wartości odżywczych potrzebnych nam, by rosnąć i być zdrowym. Gdy dzieci są starsze, mówmy o rzeczywistej wartości odżywczej pożywienia, o błonniku i witaminach A i C w warzywach, wapniu w zawartym w mleku i nabiale itp.
- Jest okazją do przekazania wielu ważnych informacji na temat prawidłowego odżywiania, pokazuje, że przygotowywanie posiłków to coś więcej niż otwarcie opakowania i skorzystanie np. z mikrofalówki.
- Zachęca do kosztowania nowych potraw, dzięki czemu dieta dziecka staje się bardziej różnorodna, bogata w wartościowe składniki.
- Pamiętaj, że to nie strata czasu – jeśli będziesz dbać o posiłki, Twoje dziecko zyska więcej energii na piesze wycieczki i zabawy na świeżym powietrzu.
Jak można zainteresować dziecko zasadami zdrowego odżywiania?
- Planując z dzieckiem posiłki, miej pod ręką piramidę żywienia. Oglądajcie produkty i wybierajcie je tak, by w Waszym codziennym jadłospisie znalazły się pozycje ze wszystkich grup. To może być doskonała zabawa. Spytaj np. – „Czy pamiętaliśmy o wszystkich potrzebnych dla zdrowia produktach na jutrzejsze śniadanie? Sprawdź” – dzieci uwielbiają takie zadania i z zapałem i radością włączą się w tę wspólną pracę.
- Gdy wybierzecie jakiś przepis z książki kucharskiej, porozmawiajcie o jego składnikach – poproś np., by dziecko usytuowało je na piramidzie.
- Pamiętaj, że planowanie i gotowanie może być dobrą zabawąInspiracji jest bez liku, można samemu poszukać w internecie, w przepisach z domowego księgozbioru, albo skorzystać z naszych propozycji, które cyklicznie będą ukazywały się na naszej rusałkowej stronie.
Życzymy Wspaniałej zabawy oraz SMACZNEGO!!!
Brownie z czerwonej fasoli
Składniki:
Ciasto z fasoli na dwie foremki keksówki
– 2 puszki czerwonej fasoli,
– 4 jajka,
– 2 banany,
– 3 łyżki prawdziwego kakao,
– 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
– półtora łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
– 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)
Polewa:
– gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu (wg uznania)
Przygotowanie:
Zabawę w kuchni rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni, aby później nie zapomnieć. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu).
Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem.
Upieczone ciasto dekorujemy polewą Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie z fasoli jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak !
Smacznego!
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 400 gramów marchwi (około 5 sztuk)
- 4 jajka
- 180 gramów bezglutenowej mąki gryczanej
- 2 gramy cynamonu
- 5 gramów proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Umytą i obraną marchew ucieramy na tarce o grubych oczkach. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do utartej marchwi. Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do utartej marchwi. Do masy wsypujemy mąkę gryczaną i dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wykładamy do formy pieczeniowej (jeśli przyrządzamy ciasto w blaszanej formie, dobrze jest ją wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia – gotowe ciasto nie przylgnie do ścianek blachy). Blachę z ciastem pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 55 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy dopiero, gdy ostygnie. Do osłodzenia możemy użyć miodu lub ksylitolu, jeśli chcemy uniknąć zbędnych kalorii. Wierzch ciasta możemy posmarować masłem sezamowym dla urozmaicenia smaku i udekorować według uznania.
Bananowe muffinki z malinami
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany 240 g
- 2 jajka
- 100 g mąki jaglanej
- 70 g mąki gryczanej
- pół szklanki mleka 1,5 % tłuszczu
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki ksylitolu 30 g lub cukru czy miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie malin 125 g
- aromat śmietankowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Banany obierz i zmiksuj blenderem. Wbij jajka oraz dodaj olej i ksylitol. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i aromatem oraz mleko i zmiksuj. Nakładaj ciasto do foremek na muffiny – około 2 łyżki na jedna foremkę. Udekoruj malinami i piecz 30 minut w piekarniku.
Lekkie ciasto cynamonowe z jabłkami
Składniki:
- szklanka mąki jaglanej 130 g
- szklanka mąki gryczanej 130 g
- 2 jajka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g
- pół szklanki ksylitolu 100 g lub cukru
- 2 jabłka
- łyżeczka proszku do pieczenia 5 g
- łyżka cynamonu
- aromat śmietankowy opcjonalnie
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra dół). Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w małe plasterki i skrop sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały. Jajka zmiksuj na puszystą masę. Powoli dodawaj ksylitol ciągle miksując. Dodaj jogurt, i olej i dalej miksuj. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i zmiksuj masę na małych obrotach. Dodaj do masy pokrojone jabłka i aromat i wymieszaj łyżką. Przelej masę do formy i piecz w piekarniku przez 40minut. Smacznego
Kokosowe ciasto Rafaello fit
Składniki:
- 120 g herbatników
- 250 ml mleka 0,5 % tłuszczu
- 200 ml mleczka koksowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej 30 g
- 2 łyżki ksylitolu 20 g lub cukru
- 30 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Odlej ćwierć szklanki mleka i rozmieszaj w nim skrobię z ksylitolem. W garnku podgrzej resztę mleka z mleczkiem kokosowym. Do wrzącego mleka wlej skrobię z mlekiem i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na blasze do pieczenia (ja użyłam keksówki – 10×22 cm) ułóż herbatniki, posmaruj je porcją budyniu. Następnie połóż kolejną warstwę herbatników i znowu posmaruj je budyniem. Powtórz jeszcze dwa razy, przykryj ostatnią warstwą herbatników i cienko posmaruj masa budyniową. Posyp ciasto wiórkami koksowymi i włóż do lodówki. Mniam!
Ciasto czekoladowe z cukinią w stylu fit
Składniki:
- mała cukinia 250 g
- 200 g mąki jaglanej
- 100 g oleju kokosowego
- 70 g cukru pudru brzozowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mleka 0,5 % tłuszczu 170 g
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 170 stopni. Cukinię zetrzyj na tarce z małymi oczkami i odciśnij sok. Zmiksuj jajko i dodaj do niego cukier brzozowy ciągle miksując. Powoli dodawaj także olej kokosowy i mleko i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Miksuj na wolniejszych obrotach. Dodaj cukinię i aromat i wymieszaj delikatnie łyżką. Piecz przez 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wystarcza na małą okrągłą foremkę o średnicy 18 cm.
Fit muffiny “leśny mech” bez glutenu – samo zdrowie i pyszny smak
Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki jaglanej – 220 g
- 3 jajka
- 300 g mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem)
- pół szklanki cukru brzozowego 100 g
- pół szklanki oleju kokosowego 100 g
- 1 granat 120 g
- pół opakowania galaretki agrestowej 37 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Przygotowanie:
Przygotuj galaretkę z połowy składników z godnie z opisem na opakowaniu. Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra dół). Szpinak rozmroź i odciśnij bardzo dokładnie z wody. Jeśli tego nie zrobisz, muffiny wyjdą zbyt zbite. Jajka zmiksuj na pianę razem z cukrem brzozowym, dodaj powoli olej kokosowy (u mnie był w stanie lekko płynnym), następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj. Dodaj szpinak i zmiksuj na mniejszych obrotach, potem dodaj pestki z połowy granatu, aromat śmietankowy i lekko wymieszaj łyżką. Przełóż masę do foremek na muffiny – po około 2 łyżki na foremkę. Piecz w piekarniku przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Odetnij wierzchy muffinek i przełóż do miski – rozkrusz ciasto łyżką. Na wierzch każdej muffinki nałóż małą porcję tężejącej galaretki (nie może być zbyt płynna bo wsiąknie w ciasto). Następnie “przyklej do galaretki” rozkruszone ciasto i połóż pestki grantu. Tak przygotowane muffinki przechowuj w lodówce. Będą pięknie zielone, jak wiosenna trawa:)