
9 lutego obchodzony jest ŚWIATOWY DZIEŃ PIZZY.
Z tej okazji dzieci z grupy V podjęły wyzwanie przygotowania włoskiego przysmaku, który zna cały świat.
W poniedziałek przedszkolaki zapoznały się z literką G , małą, wielką, pisaną i drukowaną, co ściśle łączyło się z tematem przewodnim całego dnia „Gotowanie” – Festiwal PIZZY.
Dzieci wysłuchały fragmentów książki pt. ” Mniam, mniam, gotuję sam- magiczna książka kucharska”, gdzie zabawny Czarodziej Dobrodziej i Wróżka Łakomczuszka podpowiadali jak przygotować się do pracy w kuchni. Dzieci utrwalały wiadomości na temat zdrowego i bezpiecznego zachowania się podczas przygotowywania potraw i gotowania.
Po wysłuchaniu tekstu, wspólnie poznaliśmy przepis na udaną pizzę.
Następnie przystąpiliśmy do przygotowania ciasta i składników niezbędnych do jej stworzenia tj. ser żółty mozarella, sos pomidorowy, a także składników do wyboru tj. pieczarki, cebula, szynka, kiełbasa, salami, pomidory, kukurydza czy ananas.
Poznaliśmy również różne nazwy konkretnych pizz takich jak: Margeritta, Pepperoni, Hawayska, Quatro Stragoni czy Fungi.
Starszaki świetnie poradziły sobie w pracy grupowej przy przygotowywaniu swojej kompozycji.
Każde dziecko z niecierpliwością czekało na upieczenie Pizzy i z wielką przyjemnością zjadło swój kawałek.
Lubimy gotować 🙂