Jump to content

Pomysł na śniadanie- zabawa ze smakiem

23 marca 2020

 Dziś przychodzimy z propozycją na zdrowe i pyszne śniadanka dla całej rodziny, w które można zaangażować nasze pociechy. Wspólne działania zbliżają, więc warto wykorzystać ten czas …

1. Owsianka z suszonymi i świeżymi owocami

Owsianka to najprostsza alternatywa dla kanapki. Wybierz płatki owsiane górskie, niech dziecko wsypie do miseczki 3 łyżki, dodajcie np. kilka rodzynek orzechów. Korzystajcie z owoców, które są dostępne np. banany, jabłka. Dorzućcie garść do miseczki i wszystko zalejcie mlekiem.

Pozostawcie na kilka minut, aby płatki lekko nasiąkły. Nie trzeba tego gotować. Szerokim łukiem omijajcie słodzone płatki, czekoladowe kuleczki i inne śniadaniowe propozycje, które nie dostarczą dziecku niczego poza szkodliwym cukrem.

2. Mininaleśniki z owocami

Jeśli nie macie państwo czasu rano, naleśniki można spokojnie przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Rano wystarczy odgrzać. Poniżej znajduje się przepis na pyszne, puszyste pancakes na maślance np. z bananem, kiwi lub dżemem. Należy wykorzystać to, co mamy w domu i co lubi Wasze dziecko.

Składniki: ½ szklanki maślanki, ½ szklanki mąki żytniej, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania: W dwóch osobnych miseczkach mieszamy składniki suche i mokre. W jednej maślankę z jajkiem i olejem, w drugiej mąkę i proszek do pieczenia. Następnie płynne składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na rozgrzanej, suchej patelni osoba dorosła wylewa po 2 łyżki ciasta i smaży rumiane placuszki z obu stron. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami.

3. Omlet ze szpinakiem i pieczarkami

Jeśli państwa dziecko nie ma alergii na jajka, nie bójcie się używać ich w kuchni. Do niedawna jajka w nadmiarze były uważane za szkodliwe, jednak najnowsze badania pokazują, że spożywanie jajek nie tylko nie wpływa negatywnie na układ krążenia, ale wręcz poprawia profil lipidowy.

Dając dziecku jajka, dostarczysz mu pełnowartościowego białka koniecznego dla rozwoju dziecka, a także luteiny odpowiadającej za wzrok i witamin: BAE. Gdy masz w domu niejadka, dodaj do omletu warzywa, które lubi dziecko zamiast szpinaku pieczarek.

Składniki: 2 jajka, kilka pieczarek, garść liści szpinaku, roszponki lub rukoli, pół łyżki oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania: W miseczce należy roztrzepać jajka, przyprawić je do smaku. Dziecko może pokroić pieczarki w plasterki. Następnie należy rozłożyć na niedużej rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (tylko osoba dorosła).

Gdy pieczarki się zarumienią, wylewamy na nie masę jajeczną. Gdy jajka lekko się zetną, posypcie je obficie szpinakiem lub inną zieleniną, a po zrumienieniu omletu z jednej strony przekładamy go szybkim ruchem na drugą rozgrzaną patelnię (tylko osoba dorosła), aby omlet był ścięty z obu stron.

4. Twarożek z gruszką i miodem

Zamiast sklepowych jogurtów owocowych, które  często owocami nie mają nic wspólnego, a króluje w nich cukier i barwniki, zaproponujcie państwo dziecku zdrową alternatywę. Ciężko wymagać, aby maluchy z radością zajadały się jogurtem naturalnym, dlatego trzeba im przygotować coś owocowego.

Do miseczki przekładamy serek wiejski lub jogurt naturalny, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i łyżeczkę miodu. Wszystko razem mieszamy. W ten sposób zyskujemy słodki smak pożądany przez dziecko, a przy tym jest zdrowe śniadanie.

5. Pieczywo pełnoziarniste z pastą jajeczną

Zamiast klasycznej suchej kanapki z sera wędliny będzie razowy chleb lub bułka grahamka z pastą jajeczną. 2-3 jajka ugotowane na twardo pokrójcie na połówki i rozgniećcie na drobno widelcem. Dodajcie przyprawy, np. posiekany szczypiorek i rzodkiewkę.

Wszystko mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką majonezu. Posmarujcie bułkę obficie pastą jajeczną, a na wierzch warto położyć liść sałaty i plaster pomidora. Jest kolorowo, smacznie, zdrowo i na pewno nie nudno.

6. Jajeczne serca

Dzieci zwykle bardzo lubią parówki. Jeżeli państwa pociecha również należy do ich fanów, można coś z tym zrobić…

Kupujcie parówki bardzo wysokiej jakości, zawierające co najmniej 90% mięsa i minimum wody i sztucznych dodatków. Lepiej też, żeby nie stanowiły podstawy jadłospisu dziecka. Jednak od czasu do czasu parówka nie zaszkodzi.

Składniki: 2 parówki wysokiej jakości, 2 jajka, pomidor, pół papryki żółtej, szczypiorek, kilka liści sałaty, kilka rzodkiewek, 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania: Parówki trzeba naciąć wzdłuż na pół, zostawiając po jednej stronie nieprzekrojoną końcówkę. Wywińcie parówkę przekrojoną stroną do zewnątrz i zepnijcie końcówki wykałaczką, formując kształt serca. Podsmażamy przez chwilę parówkę na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy łyżeczka).

Do środka „serca” wkładamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidor. Wbijamy do środka jajko, smażymy przez chwilę i przekładamy na drugą stronę. Wykładamy jajeczne serce na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ciemnym pieczywem i surówką z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku z jogurtem naturalnym.

7. Jaglanka kokosowo-jagodowa

Dzieci ciężko przekonać do jedzenia kasz, ale w takiej formie raczej nie powinno być problemu. Śniadanie jest kolorowe i wygląda apetycznie. Ponadto kasza jaglana to skarbnica zdrowia. Jest lekkostrawna, ma działanie odkwaszające i zawiera dużo witamin z grupy B, wpływających na gospodarkę energią i funkcjonowanie układu nerwowego.

Składniki: 100 g kaszy jaglanej, czubata łyżka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, pół puszki mleka kokosowego, 100 ml mleka, ½ szklanki jagód (mogą być mrożone), świeże owoce sezonowe.

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na gęstym sitku, przekładamy do garnka i zalewamy wodą o objętości dwa razy większej niż objętość kaszy. Dodajemy wiórki kokosowe, szczyptę soli i łyżeczkę cukru.

Gotujemy 12 – 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Jagody lub inne owoce należy zmiksować z mlekiem kokosowym i mlekiem, następnie dodajemy je do kaszy o gotujemy jeszcze przez chwilę do zredukowania płynu. Przekładamy kaszę do miseczek i podajemy np. ze świeżymi owocami.

8. Gofry cynamonowe z prażonymi jabłkami

Gofry niekoniecznie kojarzą się ze zdrowym posiłkiem, ale wszystko jest kwestią sposobu przygotowania i doboru produktów. Gdy masz więcej czasu rano, warto skusić się na ich przygotowanie.

Składniki: na gofry – 3 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 100 ml oleju, 2 szklanki mleka, 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu; na jabłka prażone – 3 jabłka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1-2 łyżki wody

Sposób przygotowania: Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do garnka i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy do miękkości.  Cukrem  mieszamy z cukrem wanilinowym, czekamy aż wystygnie.Przygotowujemy ciasto na gofry: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier zwykły i cukier wanilinowy, miksujemy. Następnie wlewamy olej i mleko. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem dokładnie należy zmiksować. Osoba dorosła wylewa porcję ciasta na rozgrzaną kratkę gofrownicy i piecze na złoty kolor. Lekko ostudzone gofry podajemy np. z jabłkami.

9. Śniadanie pomidorowo-jajeczne

Spróbujcie jeszcze jednej odsłony jajek na śniadanie, nieco innej niż zwykła jajecznica.

Składniki: 3 średnie pomidory, 1 duża cebula, 3 kromki chleba razowego, 4 jajka, 4 plasterki wędliny dobrej jakości, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oleju, sól, pieprz, zioła

Sposób przygotowania: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory pokrojone w kostkę.

Doprawiamy składniki na patelni i smażymy, aż sok z pomidorów odparuje. Dodajemy wędlinę pokrojoną w paski i chleb pocięty w dużą kostkę, smażymy do czasu, aż chleb się lekko zarumieni. Wbijamy jajka. Smażymy, aż jajka się zetną. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami.

Smacznego!

Nasze Grupy

Elfy

Elfy

Grupa I - dzieci 3 letnie
Panie: Dyrektor Jolanta Januszkiewicz, Aleksandra Wis

Grupa Elfy
Chochliki

Chochliki

Grupa II - dzieci 3-4 letnie
Panie: Maria Lipiec, Wioleta Flis

Grupa Chochliki
Świetliki

Świetliki

Grupa III - dzieci 4 i 5 letnie
Panie: Anna Wójcik, Klaudia Lesińska

Grupa Świetliki
Skrzaty

Skrzaty

Grupa IV - dzieci 5 letnie
Panie: Marta Szewczyk, Jolanta Szot

Grupa Skrzaty
Wodniki

Wodniki

Grupa V - dzieci 5 i 6 letnie
Pani: Krystyna Bochnacka, Anna Szafraniec

Grupa Wodniki