Zdrowa pizza? Tak!
Jak przygotować lekkie ciasto na pizzę?
To proste. Wystarczy, że część lub całość zwykłej mąki pszennej zastąpimy mąką razową albo dorzucimy nieco otrąb owsianych czy zarodków pszennych. Tak powstałe ciasto na pizzę jest nieco cięższe niż to ze zwykłej mąki, ale jeśli bardzo cienko je rozwałkujemy, po upieczeniu będzie równie chrupkie co w wersji oryginalnej.
Po nałożeniu warstwy lekkiego sosu pomidorowego wystarczy położyć na ciasto na pizzę tylko 3-4 cieniutkie plastry mozzarelli, ułożyć na przygotowanym cieście np. żółte lub zielone szparagi, plastry cebuli, kolorowe paseczki papryki, pomidorki koktajlowe, listki rukoli, różyczki brokuła itp.
Ograniczeniem jest tylko smak i wyobraźnia.
Wkładamy gotowy i udekorowany przysmak do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i po 20-25 minutach zdrowa pizza jest już gotowa! Przed podaniem można posypać pizzę świeżymi listkami bazylii.
Pizza możne stać się prawdziwym dziełem sztuki…
Smacznego!