Jump to content

Koktajle – samo zdrowie!!!

15 maja 2020

Dlaczego warto pić koktajle?

Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek.

Ich przygotowanie wymaga niewiele czasu, więc łatwo i szybko uzyskasz własną bombę witaminową. Najbogatsze w antyoksydanty czyli przeciwutleniacze są owoce i warzywa tj.acai, granat jagody, żurawina, jeżyna, czerwona fasola, czerwona fasola Kindey, fasola pinto, serca karczochów.

Posiłek w płynie jest wygodny i pozwala na szybsze dostarczenie organizmowi substancji odżywczych. Trawienie zmiksowanej potrawy odbywa się szybciej niż stałego pożywienia, gdyż zanim trafi do żołądka, jej składniki są już poddane wstępnej obróbce. Dzięki temu po wypiciu koktajlu czujemy się lekko i nie jesteśmy objedzenie.

Koktajle umożliwiają spożywanie różnorodnych substancji odżywczych i składników, które rzadziej uwzględniamy w swoim codziennym jadłospisie. Świeże owoce i warzywa są doskonałym źródłem błonnika, który ma zbawienny wpływ na naszą przemianę materii, obniża poziom cholesterolu.

1. Pomarańcza, kiwi, szpinak, natka pietruszki

Składniki:

2 duże pomarańcze

1 dojrzałe kiwi

garść szpinaku

natka pietruszki

lód – według uznania

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z dwóch świeżych pomarańczy, który ma stanowić podstawę naszego koktajlu. Nie używamy wody!

Do blendera dodajemy pokruszony lód (według uznania), kiwi, szpinak i pietruszkę.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

 

 

 

 

2. Jabłko, kiwi, szpinak, jarmuż

Składniki:

2 jabłka

1 dojrzałe kiwi

garść szpinaku

garść jarmużu

lód – według uznania

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z dwóch jabłek. Do koktajlu nie używamy wody!

Jarmuż dokładnie płuczemy.

Do blendera dodajemy pokruszony lód (według uznania), kiwi, szpinak i jarmuż.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

 

3. Jabłko, awokado, szpinak, kolendra

Składniki:

2 jabłka

1 dojrzałe awokado

garść szpinaku

kolendra

lód – według uznania

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z dwóch jabłek. Do koktajlu nie używamy wody!

Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.

Do blendera wrzucamy pokruszony lód (według uznania), awokado, szpinak i kolendrę.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

Koktajl ma właściwości odchudzające!

4. Grejpfrut, banan, nasiona chia, jarmuż, mięta

Składniki:

2 grejpfruty

1 banan

1 łyżka nasion chia

Garść jarmużu

Kilka listków mięty

Przygotowanie:

Jarmuż dokładnie płuczemy.

Obieramy banana i kroimy na mniejsze części.

Wyciskamy sok z grejpfrutów. Do koktajlu nie dodajemy wody!

Do blendera dodajemy banana, nasiona chia, garść jarmużu i miętę.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

5. Szpinak, agrest, limonka, pomarańcza, pietruszka, otręby

Składniki:

Garść szpinaku

garść agrestu

1 limonka

2 dojrzałe pomarańcze

natka pietruszki

2 łyżki otrębów

Przygotowanie:

Szpinak i agrest dokładnie płuczemy.

Wyciskamy sok z pomarańczy. Do koktajlu nie dodajemy wody!

Wyciskamy sok z limonki.

Do blendera dodajemy natkę pietruszki, agres i otręby.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

SMACZNEGO !!!

Nasze Grupy

Elfy

Elfy

Grupa I - dzieci 3 letnie
Panie: Dyrektor Jolanta Januszkiewicz, Anna Wójcik

Grupa Elfy
Chochliki

Chochliki

Grupa II - dzieci 3-4 letnie
Panie: Beata Bojkowska- Gałaj, Aleksandra Wis

Grupa Chochliki
Świetliki

Świetliki

Grupa III - dzieci 4 letnie
Panie: Marta Szewczyk, Wioleta Flis

Grupa Świetliki
Skrzaty

Skrzaty

Grupa IV - dzieci 5-6 letnie
Panie: Anna Szafraniec , Klaudia Lesińska

Grupa Skrzaty
Wodniki

Wodniki

Grupa V - dzieci 5-6 letnie
Pani: Maria Lipiec

Grupa Wodniki