
Dlaczego warto pić koktajle?
Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek.
Ich przygotowanie wymaga niewiele czasu, więc łatwo i szybko uzyskasz własną bombę witaminową. Najbogatsze w antyoksydanty czyli przeciwutleniacze są owoce i warzywa tj.acai, granat jagody, żurawina, jeżyna, czerwona fasola, czerwona fasola Kindey, fasola pinto, serca karczochów.
Posiłek w płynie jest wygodny i pozwala na szybsze dostarczenie organizmowi substancji odżywczych. Trawienie zmiksowanej potrawy odbywa się szybciej niż stałego pożywienia, gdyż zanim trafi do żołądka, jej składniki są już poddane wstępnej obróbce. Dzięki temu po wypiciu koktajlu czujemy się lekko i nie jesteśmy objedzenie.
Koktajle umożliwiają spożywanie różnorodnych substancji odżywczych i składników, które rzadziej uwzględniamy w swoim codziennym jadłospisie. Świeże owoce i warzywa są doskonałym źródłem błonnika, który ma zbawienny wpływ na naszą przemianę materii, obniża poziom cholesterolu.
1. Pomarańcza, kiwi, szpinak, natka pietruszki
Składniki:
2 duże pomarańcze
1 dojrzałe kiwi
garść szpinaku
natka pietruszki
lód – według uznania
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z dwóch świeżych pomarańczy, który ma stanowić podstawę naszego koktajlu. Nie używamy wody!
Do blendera dodajemy pokruszony lód (według uznania), kiwi, szpinak i pietruszkę.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
2. Jabłko, kiwi, szpinak, jarmuż
Składniki:
2 jabłka
1 dojrzałe kiwi
garść szpinaku
garść jarmużu
lód – według uznania
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z dwóch jabłek. Do koktajlu nie używamy wody!
Jarmuż dokładnie płuczemy.
Do blendera dodajemy pokruszony lód (według uznania), kiwi, szpinak i jarmuż.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
3. Jabłko, awokado, szpinak, kolendra
Składniki:
2 jabłka
1 dojrzałe awokado
garść szpinaku
kolendra
lód – według uznania
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z dwóch jabłek. Do koktajlu nie używamy wody!
Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Do blendera wrzucamy pokruszony lód (według uznania), awokado, szpinak i kolendrę.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
Koktajl ma właściwości odchudzające!
4. Grejpfrut, banan, nasiona chia, jarmuż, mięta
Składniki:
2 grejpfruty
1 banan
1 łyżka nasion chia
Garść jarmużu
Kilka listków mięty
Przygotowanie:
Jarmuż dokładnie płuczemy.
Obieramy banana i kroimy na mniejsze części.
Wyciskamy sok z grejpfrutów. Do koktajlu nie dodajemy wody!
Do blendera dodajemy banana, nasiona chia, garść jarmużu i miętę.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
5. Szpinak, agrest, limonka, pomarańcza, pietruszka, otręby
Składniki:
Garść szpinaku
garść agrestu
1 limonka
2 dojrzałe pomarańcze
natka pietruszki
2 łyżki otrębów
Przygotowanie:
Szpinak i agrest dokładnie płuczemy.
Wyciskamy sok z pomarańczy. Do koktajlu nie dodajemy wody!
Wyciskamy sok z limonki.
Do blendera dodajemy natkę pietruszki, agres i otręby.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
SMACZNEGO !!!