Jump to content

Chochliki kiszą kapustę

23 października 2019

Kiszona kapusta to obowiązkowy produkt w zdrowym, ekologicznym jadłospisie. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniej świeżych owoców i warzyw. Zawiera sporo błonnika, korzystne dla organizmu probiotyki (m.in. pałeczki kwasu mlekowego), witaminę C oraz kwas mlekowy – nie tylko więc wspomaga trawienie, pobudzając ruch robaczkowy jelit, lecz także podtrzymuje odporność na infekcje, przyczyniając się do zachowania dobroczynnej flory bakteryjnej w układzie trawiennym.

Robienie kapusty kiszonej wcale nie jest trudne, o czym mogły przekonać się dzieci z grupy II.

Galeria Zdjęć

Nasze Grupy

Elfy

Elfy

Grupa I - dzieci 3 letnie
Panie: Dyrektor Jolanta Januszkiewicz, Anna Wójcik

Grupa Elfy
Chochliki

Chochliki

Grupa II - dzieci 3-4 letnie
Panie: Beata Bojkowska- Gałaj, Aleksandra Wis

Grupa Chochliki
Świetliki

Świetliki

Grupa III - dzieci 4 letnie
Panie: Marta Szewczyk, Wioleta Flis

Grupa Świetliki
Skrzaty

Skrzaty

Grupa IV - dzieci 5-6 letnie
Panie: Anna Szafraniec , Klaudia Lesińska

Grupa Skrzaty
Wodniki

Wodniki

Grupa V - dzieci 5-6 letnie
Pani: Maria Lipiec

Grupa Wodniki